Eén op de acht Nederlanders heeft last van cybercrime

Cybercrime komt vaak voor. Uit de Veiligheidsmonitor van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het ministerie van Veiligheid en Justitie blijkt dat één op de acht Nederlanders van 15 jaar of ouder hier in 2012 slachtoffer van was. Cybercrime is bijvoorbeeld hacken en fraude op het internet. De ‘normale’ criminaliteit komt nog steeds vaker voor. Eén op de vijf Nederlanders kreeg te maken met inbraak, geweld of diefstal.

Het is de eerste keer dat cybercrime in de Veiligheidsmonitor staat. Ook pesten op internet valt hieronder. Een kwart van de slachtoffers van cybercrime heeft er mee te maken gehad. De helft werd getroffen door hackers (mensen die op je computer, e-mail en smartphone inbreken). Nog een kwart kreeg te maken met fraude tijdens aankopen en verkopen via internet. Zo kwam het vaak voor dat iemand iets online bestelde, wat vervolgens nooit geleverd werd.

f0da2ac62b5ef4742b05dd280c65af1faWQgZnJhdWRlLmpwZw==Een klein deel was slachtoffer van identiteitsfraude. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer iemand op naam van een ander bedreigingen uit, een datingsite op gaat of met de financiering rommelt. Verder blijkt uit het onderzoek dat vooral jongeren met cybercrime in aanraking kwamen. Dit is te verklaren omdat zij relatief veel op het internet zijn.

Bijna twintig procent van de Nederlanders was vorig jaar slachtoffer van criminaliteit buiten het internet om, zoals geweld en vandalisme. Dit is in vergelijking met 2011 bijna niet veranderd. Op de langere termijn kun je wel spreken van een licht dalende trend.