Een veiliger internet begint bij de EU

Het internet moet veiliger. Dat vindt de Europese Commissie. Inmiddels zijn er Europese richtlijnen voor netwerk- en informatiebeveiliging. Eén van de plannen is dat grote internetbedrijven zoals Facebook, Twitter en Google cyberincidenten moeten melden bij nationale instanties. De plannen zijn een stapje in de richting om het internet veiliger te maken. Ook Europese lidstaten moeten strakker gaan samenwerken en informatie van cyberincidenten met elkaar gaan delen.

Cybercrime-52765Ook andere problemen moeten op deze manier uit de weg worden gegaan. In 2011 waren er grote problemen bij DigiNotar, het bedrijf dat verantwoordelijk was voor beveiligingscertificaten van onder anderen Nederlandse websites van de overheid. Iraanse hackers slaagden erin deze te kraken. Eurocommissaris Neelie Kroes liet weten dat het vertrouwen in het systeem werd ondermijnd. Aanvankelijk werd namelijk gedacht dat de hack onmogelijk zou zijn.

Naast internetbedrijven als Google, Facebook, Marktplaats en eBay, moeten ook energie- , water- en ICT-bedrijven beveiligingslekken gaan melden. Deze worden dan met andere lidstaten van Europa gedeeld. Volgens de richtlijn kan iedere lidstaat afzonderlijk bepalen of de informatie vervolgens openbaar wordt gemaakt.

“Een veilig internet beschermt onze vrijheid, onze rechten en onze mogelijkheden om zaken te doen”, zegt Neelie Kroes. Volgens haar wordt een veilig internet steeds belangrijker. “Het is tijd om gecoördineerd op te treden. Als we dat niet doen, zijn de kosten veel hoger dan als we actie ondernemen.”

In een video-interview met Tweakers sprak Neelie Kroes over onder anderen privacy en cybercrime.