Europa

ICT in Europa

De EU vindt ICT steeds belangrijker. Voor het stimuleren van technologisch onderzoek geeft het miljarden uit. De ontwikkeling van ICT en techniek gaat zo snel, dat er enorm veel werk is te vinden. Volgens Eurocommisaris Kroes zijn er zelfs 700 duizend vacatures open in Europa. Er is te weinig mankracht met ICT-specialiteiten en ook ervaren ICT professionals vertrekken. Het is een groot probleem, vindt Kroes. “Onze jeugd heeft actie nodig, geen woorden. Bedrijven die in Europa actief zijn hebben de juiste mensen nodig, anders zullen ze zich elders vestigen.”

neelie-kroesIn de periode 2007 – 2013 trekt de Europese Commissie meer dan 50 miljard euro uit voor technologisch onderzoek. Dat geld komt terecht in het Zevende Kaderprogramma voor onderzoek en technologische ontwikkeling, oftewel KP7. Dit is een groot onderzoeksprogramma dat mogelijkheden biedt voor ICT onderzoek en innovatie. Verschillende projecten vallen onder KP7. Op technologisch gebied bijvoorbeeld Network and Service Infrastructures en Cognitive Systems and Robotics. Maar ook op maatschappelijk wordt aandacht besteed aan bijvoorbeeld Digital Content and Languages en ICT for Health.

Neelie Kroes gaat over het ICT-beleid in Europa. Sinds 2009 is de Nederlandse eurocommissaris voor Informatiesamenleving, Telecom en Media. Ze staat bekend als harde tante en als nachtmerrie voor dominante techbedrijven. Microsoft kreeg in 2008 nog een boete van 860 miljoen euro voor het traineren van antitrustverplichtingen, namens Kroes. Mede daardoor kreeg ze de bijnaam Nikkelen Neelie.