Nieuwe NSA-wet sterk genoeg?

ANP-25307831De nieuwe wetgeving die de activiteiten van de Amerikaanse NSA beter moet reguleren en inzichtelijker moet maken, ligt nu bij de Senaat. De Amerikaanse veiligheidsdienst raakte in 2013 internationaal in opspraak door onthullingen van voormalig medewerker Edward Snowden.

Generaal Keith Alexander op het matje

Eind oktober 2013 besloot het Amerikaanse congres een onderzoek in te stellen naar de spionage activiteiten van de dienst. Topman generaal Keith Alexander van de NSA kreeg opdracht om aan een commissie van het Huis van Afgevaardigden opheldering te geven over de spionagepraktijken van de dienst. Met name over het bespioneren van bondgenoten bestond grote wrevel. Ook het op grote schaal verzamelen van telefoongesprekken en e-mails was velen een doorn in het oog.

Grote ophef bij Amerikaanse burgers en bedrijven

Begin juni 2013 trad oud medewerker Edward Snowden met zijn onthullingen naar buiten. Grote internationale ophef was het gevolg. Ook Amerikaanse burgerrechten organisaties en internationaal opererende bedrijven als Google, Facebook en Apple maakten zich grote zorgen. Het bleek dat de NSA met het geheime programma Prism direct toegang had tot de gegevens van deze internet giganten. Inmiddels zit Edward Snowden in Rusland en probeert de Amerikaanse politiek weer greep op de zaken te krijgen.

USA Freedom Act aangenomen op 22 mei

Op 27 maart kondigde president Obama hervormingen aan en op 22 mei nam het Huis van Afgevaardigden het nieuwe wetsvoorstel aan dat de dienst aan banden moet leggen. Wel is er kritiek. Het wetsvoorstel blijkt op het laatste moment te zijn afgezwakt en wordt door sommigen gezien als een papieren tijger. Afgewacht moet worden of de Amerikaanse burgers en grote  technologiebedrijven zich voldoende beschermd voelen door deze nieuwe USA Freedom Act. Ook het buitenland zal zeker nog op de nieuwe regels reageren. Het wetsvoorstel moet nu nog worden aangenomen door de Senaat en daarna worden ondertekend door president Obama.