Ontwikkelingen

De politiek en ICT-ontwikkelingen

Bezuinigen, bezuinigen en nog eens bezuinigen. Bijna in iedere sector wordt gekort. Maar uit de ICT Barometer van Ernst & Young blijkt dat de politiek niet bezuinigt op ICT. Overheidsorganisaties investeren daar juist weer in. En ook die investering heeft volgens Casper Kruijt van Ernst & Young te maken met bezuinigen. “Bezuinigingen kun je realiseren door slimmer te organiseren, juist ook met behulp van ICT.” Maar de overheid heeft meer redenen om zich in ICT innovatie te verdiepen, want niet al hun vernieuwing op digitaal gebied verliepen de afgelopen jaren even soepel.

Klinck1Wat te denken van het Elektronisch Patiëntendossier? Het zou gemakkelijk toegang verstrekken aan derden, waardoor vertrouwelijke gegevens van miljoenen Nederlanders op straat zouden liggen. De privacy van het volk was in het geding. Maar het EPD was niet het enige. Ook andere projecten als C2000 en het onveilige DigiD bleken niet te werken zoals het zou moeten. Volgens deskundigen in de ICT-wereld kosten deze fouten van de overheid hen jaarlijks 5 miljard euro.

Op het gebied van cybercrime is nog veel terrein te winnen. De politiek houdt zich er nauwelijks mee bezig en in de partijprogramma’s staat bijna niets, behalve dat er betere privacyregels en strenger toezicht voor bedrijven moet komen. Vaak worden grote bedrijven gehackt en ook de overheid ontkomt er niet aan. Minister Ivo Opstelten van Justitie heeft al gezegd dat de regels aan vernieuwing toe zijn. Ook Neelie Kroes vindt dat de computerbeveiliging beter moet. Zij legt de verantwoordelijkheid bij de EU.